« Terug

Veilig de feestdagen door; Oorzaken van brand en overige maatregelen

decorative-snow-wood-board.jpg15 dec

Oorzaken van brand
Elektrische kabels en overbelaste verlengsnoeren
Stopcontacten en verlengsnoeren kunnen overbelast raken als kabels

Oorzaken van brand

 • Elektrische kabels en overbelaste verlengsnoeren
  Stopcontacten en verlengsnoeren kunnen overbelast raken als kabels en snoeren in een grote wirwar door elkaar liggen. Er ontstaat dan veel warmte en bij veel warmte kan er brand ontstaan. Let dus goed op dat je snoeren, stopcontacten en verlengsnoeren niet overbelast en werk snoeren netjes weg. Dit is ook belangrijk om struikelgevaar te voorkomen!
 • Schoorsteenbrand
  Zijn in jullie VvE open haarden of andere soorten kachels aangesloten op de schoorsteen? Zorg dat de schoorsteen minimaal jaarlijks gereinigd wordt door een professionele schoorsteenreiniger. Een schoorsteen kan namelijk op meerdere manieren verstopt raken, waardoor er voor er echt brand uitbreekt al veel rookschade is ontstaan.
 • Vlam in de pan
  Het kan de beste kok overkomen: vlam in de pan. Zorg dat je altijd in de buurt van het fornuis bent tijdens het koken en krijg je onverwacht toch een vlam in de pan? Blus de brand dan niet met water, maar leg een doek over de pan zodat er geen zuurstof meer bij het vuur komt. Tijdens het flamberen is het trouwens erg belangrijk de afzuigkap uit te zetten: anders worden vlammen de afzuigkap ingezogen en kan er juist brand ontstaan.
 • Wasdrogers
  Regelmatig blijkt de wasdroger de oorzaak van een brand te zijn. Zorg dus regelmatig dat de filters leeggehaald en schoongemaakt worden en gebruik de wasdroger alleen als je thuis bent. Voor de wasdroger is het belangrijk dat de elektra goed aangesloten worden. Gebruik een geaard wandstopcontact en gebruik nooit een verlengsnoer.

Overige maatregelen

Naast deze preventieve maatregelen om brand te voorkomen is het ook belangrijk om de schade zo veel mogelijk te beperken mocht er onverhoopt toch wat mis gaan. Let daarom op de volgende zaken:

 • Zorg dat huisnummer(s) goed zichtbaar zijn: hierdoor is het voor de hulpdiensten makkelijker te vinden.
 • Zorg dat alle vluchtwegen vrij van obstakels zijn en vluchtdeuren eenvoudig van binnenuit te openen zijn.
 • Zorg dat de hoofdafsluiters van gas, elektra en water goed bereikbaar zijn.
 • Zorg dat installaties regelmatig en goed onderhouden worden.

« Terug

Scroll naar boven