Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder in huis verplicht. Heeft u al een rookmelder?

Rookmelder30-06-2022 13:41 30-06-2022 13:41

Uit onderzoek blijkt dat al 76% van de mensen een rookmelder thuis heeft. Hoort u daar al bij? Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor de bestaande bouw gelden. Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Dat geldt ook voor besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat uw reuk ’s nachts niet werkt, maar uw gehoor in de regel wel wanneer u slaapt. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen u alarmeren, waarna u hopelijk veilig en wel het pand kunt verlaten.  

Nieuw exemplaar aanschaffen
Rookmelders gaan maximaal 10 jaar mee, ook de melders welke op het stroomnet aangesloten zijn en voorzien zijn van een noodbatterij. Door de verplichting moeten naar schatting miljoenen nieuwe exemplaren worden aangeschaft.  

Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huurt u de woning en maakt u bijvoorbeeld deel uit van een VvE? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.
 
Gebrek 
Het ontbreken van een rookmelder kan vanaf 1 juli 2022 gelden als een gebrek (artikel 7:204 lid 2 Burgerlijk Wetboek). De verhuurder moet gebreken herstellen. Daarnaast lopen verhuurders het risico op een boete vanuit de gemeente. 
 
Huurders een rol in controle rookmelders 
Als huurder moet u meewerken aan plaatsing van rookmelders. U kunt ook aangesproken worden op het controleren van de rookmelders en het zo nodig vervangen van batterijen. In die zin zijn de rookmelders dus een gedeelde verantwoordelijkheid tussen verhuurder en huurder. Hierover kunnen afspraken worden opgenomen in een huurcontract. 

Verzeker uw woning tegen brandschade 
U hoopt natuurlijk dat u nooit met een woningbrand te maken krijgt. Bent u woonachtig in een appartement welke onderdeel uitmaakt van een VvE? Brandschade aan uw huis zelf verzekert u via onze opstalverzekering. Een opstalverzekering (ook wel gebouwenverzekering genoemd) is verplicht voor iedere Vereniging van Eigenaren. Dat is niet voor niets, want met een opstalverzekering bent u in een groot aantal situaties verzekerd voor schade aan uw pand.  

Bekijk onze opstalverzekering hier.

« Terug

Scroll naar boven