Open menu

Kok Assurantiën

onroerend goed verzekerd
Vragen of meer informatie? Bel 010– 288 49 73.

Verbod op asbestdaken van tafel

Het kabinet moet terug naar de tekentafel met het verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dinsdagmiddag weggestemd. Initiatiefnemer van de Contactgroep Eigenaren Asbestwoning Rob Ekkers liet vooruitlopend op het verbod zijn dak met asbestleien saneren voor bijna 30.000 euro. Hij vindt het niet erg dat wet is weggestemd. Integendeel. “Het ministerie heeft een tik op de vingers gekregen. Het moet beter”, zegt Ekkers.

Ekkers woont in de Dordtse wijk Sterrenburg, waar veel woningen een asbestdak hebben. Hij heeft geen spijt dat hij en zijn buurtbewoners al snel de handschoen opgepakt hebben. “We zijn in een vroeg stadium begonnen met gesprekken met buren, gemeente en aannemers. Zo’n machine gaat rollen, dan is het op een gegeven moment zover. Dan kun je niet zomaar zeggen, nu is de zaak op stoom en laten we het sudderen. De prijzen blijven stijgen, ook nu nog steeds. Vanuit ons standpunt gezien is het niet onlogisch dat we het toen gestart zijn.”

Btw
Ekkers (74) houdt zich nog steeds bezig met de materie. Hij verwacht dat het verbod er vroeg of laat nog steeds komt, maar in een verbeterde vorm. “Ze moeten laten merken dat ze er zelf ook iets voor over hebben. Het is belachelijk dat de overheid op deze werkzaamheden 21 procent btw heft. Dat gaat om honderden miljoenen, dat is irreëel, dat is schandelijk”, zegt Ekkers.

Golfplaten
De Dordtenaar vindt de overheid ook veel te optimistisch over de kosten van sanering. “Ze gaan uit van 40 euro per vierkante meter dak. In de agrarische sector met grote oppervlakten en rechte golfplaten is dat realistisch. Woningen hebben allerlei verspringingen, uitbouwen en dakramen waar je omheen moet werken. Voor een woonhuis moet je rekenen met een bedrag van 200 euro per vierkante meter”, zegt Ekkers. “Woningen zijn een aparte sector en daar moeten aparte maatregelen genomen worden.”
 

Eén procent subsidie
Ekkers was voor het vervangen van zijn asbest 230 euro per vierkante meter kwijt. Op de complete factuur kreeg hij 270 euro subsidie, nog geen procent van de totale kosten. Dat had voor een deel te maken met de gevelbekleding die op zijn huis ook asbesthoudend was. Hij kreeg voor dat oppervlak helemaal geen subsidie, omdat het verbod niet geldt voor gevelbekleding. Dat er een fonds is voorgesteld waar mensen geld kunnen lenen om ook onverplicht de gevel te saneren, ziet Ekkers als een kleine concessie. “Als je van die asbest af wil, dan moet je overal van af willen. Dan moet je het allemaal aanpakken.”

Dakdekkers
Dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven uitstel tot 1 januari 2028 heeft voorgesteld, is volgens Ekkers verstandig. “Van 2024 hebben we meteen gezegd dat die datum niet haalbaar is. Het probleem zit niet in de saneringscapaciteit, maar in de dakdekkers. Vervangen is zo’n arbeidsintensief proces, zeker als het leien zijn. Zo’n proces duurt weken. Daarom zei ik ook: je moet een wijk met veel asbest in één klap aanpakken. Huis na huis. Maar daar is de sector helemaal nog niet toe in staat. Er zijn geen grote bedrijven die dat goed kunnen doen.”

Bron: AMWeb

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met één van onze specialisten via 010 – 288 49 73 of via het contactformulier